Το ΕΚΟΜΕ προβάλλει την έκθεση «Μορφή & Λειτουργία» του ΜΚΗΛ

ΕΚΚΟΜΕΔ

Το ΕΚΟΜΕ προβάλλει την έκθεση «Μορφή & Λειτουργία» του ΜΚΗΛ

Το ΕΚΟΜΕ προβάλλει την έκθεση «Μορφή & Λειτουργία» του ΜΚΗΛ

  • από

Αφιερωμένη στις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες από το 1621 έως το 2021 είναι η ιστορική, περιοδική έκθεση «Μορφή και λειτουργία: Η ακολουθία του σχεδιασμού 200+200» που διοργανώνει το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με διάρκεια από 22 Μαΐου έως 22 Νοεμβρίου 2022.

Η έκθεση που στόχο έχει την ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής και δημιουργίας και τη διασύνδεση του σύγχρονου πολιτισμού με την καλλιτεχνική παράδοση της χώρας τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι εφαρμοσμένες και διακοσμητικές τέχνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δημιουργική βιομηχανία και την οπτικοακουστική παραγωγή, καθώς τα χρώματα, οι υφές, οι φόρμες και τα σχέδια είναι παρόντα στη σκηνογραφία, τα σκηνικά αντικείμενα και τα ενδυματολογικά μιας ταινίας και αποτελούν καθοριστικό στοιχείο για το αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ τα δημιουργικά τμήματα και οι καλλιτεχνικοί συντελεστές έχουν ως σημείο αναφοράς τις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες.

Το ΕΚΟΜΕ προβάλλει την ιστορική αυτή έκθεση με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δημιουργίας σε όλα τα κοινά και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοιου είδους εκθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο εκκίνησης, εμπνέοντας τους δημιουργούς του σήμερα και δη αυτούς που σχετίζονται με το ο/α αφήγημα.

Μέσα από ιστορικά κειμήλια και έργα τέχνης από ελληνικές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές, η έκθεση αφηγείται την πολιτισμική διαδρομή 200 χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, μέχρι τον απόηχό της στη σύγχρονη εποχή, ενώ διαρθρώνεται γύρω από έξι ενότητες: Χαρτογραφία, Οπλουργία, Η ταυτότητα της ένδυσης, Πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα, Η αξία του χρόνου, Η τέχνη του σερβίτσιου.

Με σημείο εκκίνησης την περίοδο της Αναγέννησης έως τη σύγχρονη δημιουργία, επιλεγμένα δείγματα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών που χρησιμοποιήθηκαν στον ελλαδικό χώρο, αλλά παράχθηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις, αποτελούν πεδίο μελέτης ως προς την κατασκευή, τη χρήση και τον συμβολισμό, αφηγούμενα την ιστορία της Ευρώπης μέσα στους αιώνες.

Η έκθεση που υποστηρίζεται επικοινωνιακά από το ΕΚΟΜΕ πλαισιώνεται από ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, όπως σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις & διαλέξεις, σεμινάρια παραδοσιακών τεχνών και εργαστήρια, pop-up εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών και εκπαιδευτικές εξορμήσεις και εκδρομές.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2022
Αίθουσα περιοδικών εκδηλώσεων, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Αθήνα
Τηλ. 30 210-9221044, 210-9239709
www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Κοινοποιήστε την Ανάρτηση