Το ΕΚΟΜΕ, στηρίζοντας σταθερά την εξωστρέφεια των Ελλήνων δημιουργών και την ανάδειξη της χώρας σε παγκόσμιο προορισμό για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, δίνει και φέτος το παρών στο Marché du Film του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο πραγματοποιείται από 16 έως 24 Μάϊου.
Στο εθνικό περίπτερο, το οποίο συνδιοργανώνουν το ΕΚΟΜΕ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα φιλοξενηθούν φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ενισχύοντας περαιτέρω την κοινή προσπάθεια για προβολή του ελληνικού ταλέντου σε διεθνές επίπεδο.
Με περισσότερες από 120 παραγωγές να έχουν κάνει το 2022 αίτηση υπαγωγής στα επενδυτικά κίνητρα (cash rebate 40%, tax relief 30%) που διαχειρίζεται το ΕΚΟΜΕ και το 2023 να προδιαγράφεται εξίσου ευοίωνο, τα στελέχη του ΕΚΟΜΕ θα βρίσκονται στο εθνικό περίπτερο και θα ενημερώνουν κοινό και επαγγελματίες για όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ιδανική επιλογή για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών με τις ταινίες «How to have sex» και «Midnight Skin», οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από το πρόγραμμα cash rebate του ΕΚΟΜΕ. Ειδικότερα, η ταινία «How to have sex» της Molly Manning Walker γυρίστηκε στην Κρήτη με συμπαραγωγό την ελληνική Heretic και θα κάνει πρεμιέρα στο τμήμα «Un certain regard». Ο ήδη γνωστός και βραβευμένος στο Φεστιβάλ σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής επιστρέφει στις Κάννες με τη μικρού μήκους «Midnight Skin» η οποία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα ως ειδική προβολή (special screening) στην 62η Εβδομάδα Κριτικής. Η εκτέλεση παραγωγής της ταινίας υλοποιήθηκε από την ελληνική Αvion Films.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συμμετοχή στο Producers Network του Marché du Film πέντε Ελλήνων παραγωγών και των project τους, με την στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καθιστώντας την Ελλάδα τη μοναδική χώρα από τη Νοτιανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που εκπροσωπείται στη σημαντική αυτή δράση.
Το ΕΚΟΜΕ παραμένει πιστό στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων παραγωγών αλλά και στη στήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής ως σημαντικού εξαγώγιμου πολιτιστικού προϊόντος, που επαναπροσδιορίζει το brand Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.