Το ΕΚΟΜΕ στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

ΕΚΚΟΜΕΔ

Το ΕΚΟΜΕ στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Το ΕΚΟΜΕ στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

  • από

Η καρδιά του γραμματισμού στα Μέσα και την Πληροφορία χτυπά στην Κρήτη και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το οποίο στη φετινή 10η διοργάνωσή του επέδειξε πλούσιο σε προτάσεις πρόγραμμα, εργαστήρια, προσκεκλημένους και δράσεις.

Σημαντική στιγμή του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ήταν η παρουσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος τίμησε το Φεστιβάλ και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εκπαίδευση των νέων στον κινηματογράφο.

Ο Κώστας Γαβράς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικός, ειδικά σε μια εποχή που κατακλύζεται από εικόνες. «Οι δράσεις του Φεστιβάλ είναι όχι μόνο ενδιαφέρουσες αλλά και απαραίτητες προκειμένου τα παιδιά να μάθουν πώς δημιουργούνται οι εικόνες και τι κρύβεται πίσω από αυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αποκορύφωμα των δράσεων της κινηματογραφικής παιδείας που υλοποιεί το Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς αποτέλεσε η τελετή λήξης, με τις βραβεύσεις των διακριθέντων δημιουργών. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η απονομή τιμητικών επαίνων στα σχολεία και τους μαθητές.

Το ΕΚΟΜΕ απένειμε -για δεύτερη χρονιά- το Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Walter Lassaly» που θέσπισε πέρυσι, με την προσδοκία να αναδειχθεί σε θεσμό και να εμπνεύσει τη νέα γενιά δημιουργών. Το βραβείο απέσπασε η ταινία “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” του Γιάννη Μπλέτα που προέκυψε σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου. Το βραβείο απονέμεται σε ταινία μαθητών/τριών που προάγει την κινηματογραφική παιδεία, την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και την έρευνα και ανάδειξη ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων.

Στη στρατηγική συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ. Ο κ. Πάνος Κουάνης τόνισε ότι η εκπαίδευση και η διάσωση οπτικοακουστικών αρχείων αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες συνεργασίας του ΕΚΟΜΕ με το Φεστιβάλ, μια συνεργασία που διευρύνεται κάθε χρόνο. «Μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση συνειδητοποιημένων πολιτών που θα γνωρίζουν και θα αποκρυπτογραφούν την οπτικοακουστική γλώσσα και η διάσωση της οπτικοακουστικής μνήμης που έχει τεράστια πολιτιστική και ιστορική διάσταση, αυτά τα δύο στοιχεία βρίσκονται στην καρδιά των δράσεων του Φεστιβάλ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουάνης.

Παράλληλα, συνεργάτες του ΕΚΟΜΕ είχαν επαφές με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Κρήτης, της θεματικής Περιφέρειας Χανίων και του δήμου Χανίων προκειμένου να εντακτικοποιηθούν οι εργασίες για την πλήρη λειτουργία του Film Office της Περιφέρειας, θέτοντας στο επίκεντρο τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Κρήτη να αναδειχθεί σε κορυφαία πρόταση για υλοποίηση γυρισμάτων οπτικοακουστικών έργων.

Κοινοποιήστε την Ανάρτηση