Ο εκπαιδευτικός οδηγός «Cin(e)περίληψη στην τάξη», που δημοσιοποίησε το ΕΚΟΜΕ στα τέλη Φλεβάρη, έφτασε στις τάξεις, σχολικές και πανεπιστημιακές!
Η ψηφιακή έκδοση, που διατίθεται ελεύθερα από το ΕΚΟΜΕ, αποσκοπεί στην προώθηση του ψηφιακού και κινηματογραφικού γραμματισμού, στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συμπερίληψης. Με αφορμή την ταινία Ένα σχολείο, δύο κόσμοι, η οποία έχει παραχθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και έγινε καθολικά προσβάσιμη με πρωτοβουλία του ΕΚΟΜΕ, ο οδηγός μελέτης ενισχύει τη συμπεριληπτική λειτουργία του φιλμ, μέσα από μια πολύπλευρη και πολυτροπική εκπαιδευτική προσέγγιση, και αφορά τόσο παιδιά με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής, όσο και παιδιά χωρίς αισθητηριακές δυσκολίες. Διαβάστε περισσότερα για τον Οδηγό και δείτε την ταινία με εργαλεία προσβασιμότητας εδώ.
Μέχρι σήμερα, το ανοικτό αυτό παιδαγωγικό εργαλείο έχει αξιοποιηθεί σε βιωματικά εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου ειδικής αγωγής και λυκείου ειδικής αγωγής, αλλά και δημοτικών σχολείων γενικής αγωγής της Αθήνας, με τον συντονισμό των στελεχών του Τμήματος Έρευνας, Μελετών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και Ματούλας Παπαδημητρίου. Επίσης έχει παρουσιαστεί με διαδραστικό τρόπο σε φοιτήτριες και φοιτητές του προπτυχιακού μαθήματος «Παραγωγή και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού» του Τμήματος Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες/οι μάλιστα ενέταξαν στοιχεία της συμπεριληπτικής μεθοδολογίας του Οδηγού στα εκπαιδευτικά υλικά που δημιούργησαν στο τέλος του εξαμήνου. Βιωματικό δια ζώσης εργαστήρι πραγματοποιήθηκε και με φοιτήτριες του μαθήματος «Ποιοτικές προσεγγίσεις στην Ειδική Αγωγή», του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ειδική Αγωγή» του ίδιου Πανεπιστημιακού Τμήματος.
Παράλληλα, οι δραστηριότητες του οδηγού «Cin(e)περίληψη στην τάξη» έχουν υλοποιηθεί με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επιμορφώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως η Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών του ΙΕΠ, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Διδασκόντων για την Ένταξη των Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελλάδα» του ΕΚΠΑ και το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα «Εγώ κι εσύ μαζί» της Διεθνούς Αμνηστίας. Αποτέλεσε, επίσης, το περιεχόμενο εργαστηρίου στο πλαίσιο της επιμορφωτικής ημερίδας του Εθνικού Δικτύου για την Παιδεία στα Μέσα. Βιωματικό εργαστήρι πραγματοποιήθηκε και με εκπαιδευτικούς-μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας «το Σκασιαρχείο» που προωθεί τη συνεργατική παιδαγωγική και τις τεχνικές Φρενέ, αλλά και εκτός Ελλάδας, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Ημερίδας «Ψηφιακή Εκπαίδευση: Εξελίξεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Το ΕΚΟΜΕ θα συνεχίσει τις δράσεις του για μια καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία και τις προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασίας του με την εκπαιδευτική κοινότητα στο πλαίσιο των δράσεών του για την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα.