Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετέχει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος
Στη Βομβάη, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ινδίας και πρωτεύουσα το Bollywood, ο κ. Χριστόπουλος έκανε εξειδικευμένη παρουσίαση σε στελέχη της ινδικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας στο πλαίσιο συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Συνομοσπονδία των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας και το Enterprise Greece με τίτλο «Εξετάζοντας την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας: Μελλοντικές προοπτικές».
Ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ ανέλυσε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για παραγωγές οπτικοακουστικού περιεχομένου μέσα από τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί, όπως το cash rebate αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο κ. Χριστόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, για το ζωηρό ενδιαφέρον των Ινδών να επενδύσουν στην ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία αλλά και τις ευκαιρίες που δρομολογεί η συνεργασία με μια από τις ισχυρότερες παγκοσμίως χώρες στο χώρο του θεάματος.
Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ δήλωσε:
“Η Ινδία έχει μια τεράστια οπτικοακουστική βιομηχανία, η αξία της οποίας αγγίζει τα 80 δις δολάρια και απευθύνεται σε 500 εκ ανθρώπους. Επειδή η αποστολή του ΕΚΟΜΕ είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία στη χώρα μας, δε θα μπορούσε να λείπει από μια προσπάθεια να έρθουν οι παράγοντες της ινδικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας να ακούσουν τι έχουμε να προσφέρουμε για να φέρουμε επενδύσεις.”
“Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το Bollywood, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να έρθουν και να κάνουν παραγωγές στην Ελλάδα, όχι μόνο στα νησιά, τα οποία γνωρίζουν αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, να ανοίξει η εικόνα της χώρας σε μια τεράστια αγορά 1,5 δις κατοίκων προκειμένου να μπορέσουν και εκείνοι να έχουν μια διαφοροποίηση και στα σενάρια και στους χώρους, τους οποίους δείχνουν. Τους έχουμε παρουσιάσει τα κίνητρα, που δίνει η χώρα στις διεθνείς παραγωγές, τα οποία είναι αρκετά ανταγωνιστικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουν ενδιαφερθεί πάρα πολύ και βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι πολιτιστικοί δεσμοί, οι οποίοι τους κάνουν πολύ πρόθυμους και έτοιμους να έρθουν και να επενδύσουν και να κάνουν παραγωγές στη χώρα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι πέραν των οπτικοακουστικών παραγωγών, πέραν του να γυριστεί μια ταινία ή μια σειρά στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία συζητούμε, όπως είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γιατί μιλάμε για μια τεράστια βιομηχανία στην Ινδία, η οποία είναι και τεχνολογικά πολύ αναβαθμισμένη, έχει υποδομές, έχει virtual effects στούντιο. Είναι πράγματα τα οποία χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα, να επωφεληθούμε από αυτήν την τεχνογνωσία για να αναπτυχθεί και η εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία.
“Το βασικό για όλες τις χώρες – όχι μόνο για την Ινδία – είναι να έχεις ένα σωστό και ορθολογικό πλέγμα κινήτρων, οικονομικών κινήτρων, για να έρθουν στη χώρα. Όλες οι χώρες έχουν το κίνητρο του cash rebate, το οποίο είναι η επιστροφή ενός ποσοστού δαπανών, που έχουν γίνει στη χώρα, μόλις ολοκληρωθεί το οπτικοακουστικό έργο. Σε εμάς αυτό το ποσοστό είναι 40%, σε άλλες χώρες είναι 30%, 35%. Είναι ένα αρκετά ανταγωνιστικό εργαλείο. Από την άλλη έχουμε και διάφορα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία 3 – 4 χρόνια, τα οποία τους παρουσιάσαμε χθες στη Βομβάη – γιατί εκεί είναι το κέντρο του Bollywood – και για τα οποία ενδιαφέρθηκαν.
Από κει και πέρα όμως, η Ελλάδα έχει τοποθεσίες, έχει ποικιλομορφία, βουνά, θάλασσες, νησιά, πόλεις, υπάρχει μία ποικιλομορφία στην οποία μπορούν να κάνουν εξωτερικά γυρίσματα αλλά έχει και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό. Παρότι χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε και νέα συνεργεία και νέες ειδικότητες, άρα επενδύουμε και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, παρόλα αυτά και οι ήδη υπάρχοντες είναι εξαιρετικοί, και τα στούντιο και το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουν να σηκώσουν όλες αυτές τις παραγωγές. Και είναι πράγματα που τους ενδιαφέρουν.”
Παρακολουθείστε τη συνέντευξη εδώ.