Το ΕΚΟΜΕ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΕΚΚΟΜΕΔ

Το ΕΚΟΜΕ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το ΕΚΟΜΕ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • από

Το ΕΚΟΜΕ, μεγάλος υποστηρικτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, συμμετείχε στην 44η διοργάνωση (12-18/9), θεμελιώνοντας μια συνεργασία που αποτυπώνεται τόσο μέσα από την έμπρακτη υποστήριξή του στο Φεστιβάλ όσο και μέσω της ενίσχυσης των δράσεων που προωθούν τη διεθνή προβολή και δικτύωσή του, στηρίζουν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και υποστηρίζουν τα έργα και τους δημιουργούς τους.

Οι ανανεωμένες δράσεις και προτάσεις του Φεστιβάλ για τη μικρού μήκους ταινία άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη της Δράμας, πλαισιώνοντάς την με την εμπειρία που δημιούργησε η ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα του Φεστιβάλ στο κοινό.

Το ΕΚΟΜΕ μοχλός ενίσχυσης της διεθνούς προβολής και δικτύωσης του Φεστιβάλ Δράμας

Η συνεργασία του ΕΚΟΜΕ με το Φεστιβάλ Δράμας έχει πρωταρχικά στρατηγικό προσανατολισμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την κοινή παρουσία τους με το εθνικό περίπτερο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont- Ferrand, (σε συνεργασία με το ΕΚΚ), με κύριο στόχο τη διεθνή ανάδειξη και δικτύωση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον.

Η συνεργασία αυτή διευρύνει την παρουσία του ΔΦΤΜΜΔ στις αγορές του εξωτερικού, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνεργασιών με ξένες εταιρείες παραγωγής, επιτυγχάνοντας τη διεύρυνση δικτύου συμπαραγωγών, τη δυνατότητα προσέλκυσης sales agents και διανομέων και την ανάδειξη των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό.

Δράσεις υποστήριξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεις αποθετηρίου

Στο εκπαιδευτικό πεδίο, η συνεργασία ΕΚΟΜΕ-ΔΦΤΜΜΔ, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΕΚΟΜΕ στο Pitching Lab του Φεστιβάλ, συνέργειες με Pitching Labs άλλων διοργανώσεων του εξωτερικού, διεθνείς συνεργασίες για προσέλκυση επαγγελματιών στους τομείς: σενάριο και development, μικρή φόρμα, διανομή, όπως και πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση της παρακαταθήκης του φεστιβάλ.

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας

Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε στις 17/9 η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΚΟΜΕ και ΔΦΜΜΔ από τους: Πάνο Κουάνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ και Γιώργο Δεμερτζή, Πρόεδρο του Φεστιβάλ Δράμας, παρουσία του Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννη Σακαρίδη.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της σταθερής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, με βασική επιδίωξη να αποτελέσει όχι μόνο σημαντικό μοχλό ενίσχυσης της ταινίας μικρού μήκους κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, αλλά και εφαλτήριο για να ανοίξει νέους ορίζοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης: «η συνεργασία αυτή αφορά και τους τρεις πυλώνες δράσης του ΕΚΟΜΕ: την κατάρτιση, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την ψηφιοποίηση, καθώς το Φεστιβάλ Δράμας υποστηρίζει την παραγωγή και ταυτόχρονα είναι τόπος συνάντησης κινηματογραφιστών απ’ όλον τον κόσμο».

Οι καινοτομίες του 44ου Φεστιβάλ Δράμας

Χαιρετίζουμε τις καινοτομίες του Φεστιβάλ Δράμας ιδιαίτερα στον τομέα του animation, καθώς η συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros, την ΑSIFA Hellas και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που αποτελούν σταθερές συνεργασίες του ΕΚΟΜΕ δημιουργούν ένα μοχλό προβολής και διάδοσης του animation στην ο/α παραγωγή. Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα πλαισιώθηκαν από ακόμη δύο νέα τμήματα του DISFF: το διαγωνιστικό Short &Green και το Cinematherapy που μετά την περσινή του επιτυχία, απέκτησε δικαιωματικά μια μόνιμη θέση στο πρόγραμμα.

Συνολικά, παρουσιάστηκαν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες, έχοντας ως κύριο αντικείμενο στο καλλιτεχνικό του αφήγημα την ανάδειξη ιστοριών ανθρώπων ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, το Φεστιβάλ Δράμας πραγματοποιήθηκε και φέτος υβριδικά, σε φυσικούς χώρους και διαδικτυακά.

Βραβεία και τελετή λήξης

Το «Brutalia, Days of Labour» του Μανώλη Μαυρή, που έχει ενισχυθεί από το πρόγραμμα cash rebate του ΕΚΟΜΕ, θριάμβευσε στο Φεστιβάλ της Δράμας και απέσπασε όχι μόνο το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το Χρυσό Διόνυσο, αλλά και τιμητικές διακρίσεις για τα σκηνικά (Δάφνη Καλογιάννη) και τα κουστούμια (Εύα Γουλάκου), ενώ κέρδισε ακόμη το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), καθώς και το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου του Ιδρύματος Ωνάση.

Είμαστε περήφανοι για το ταξίδι του «Brutalia, Days of Labour» και για τις διακρίσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά είμαστε και ιδιαίτερα περήφανοι για όλες τις μικρού μήκους ταινίες που επελέγησαν σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ. Το ΕΚΟΜΕ θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μικρού μήκους ταινίας και όλων των δημιουργών στην προσπάθειά τους να κάνουν την ιδέα τους πράξη!

Περισσότερα για τη συμφωνία συνεργασίας ΕΚΟΜΕ και ΔΦΤΜΜΔ, μπορείτε να δείτε εδώ.

Κοινοποιήστε την Ανάρτηση