Το ΕΚΟΜΕ συμμετέχει με ενθουσιασμό στη 10η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία, η οποία πραγματοποιείται φέτος από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, στη Νότια Αφρική, με θέμα «Media and Information Literacy for the Public Good». Η ετήσια αυτή διοργάνωση, που ανακηρύχθηκε ως επίσημη από 193 χώρες το 2019, αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία, κατά το οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς συζητούν και αξιολογούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτό το πεδίο. Στη διάρκεια του εορτασμού της Εβδομάδας οργανώνονται κεντρικές εκδηλώσεις, όπως το “Διεθνές Συνέδριο για την Παιδεία στα Μέσα, τον Διαπολιτισμικό Διάλογο” και το “Φόρουμ για την Ατζέντα της Νεολαίας”, ενώ παράλληλα προωθούνται τοπικές εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στο συνέδριο της Παγκόσμιας Εβδομάδας θα απονεμηθούν και τα ετήσια βραβεία Global Media and Information Literacy Awards 2021. Το ΕΚΟΜΕ μετρά στενή και σταθερή συνεργασία με την UNESCO από τον Οκτώβριο του 2018. Ως ενεργό μέλος της Συμμαχίας Media and Information Literacy της UNESCO και ως ο συντονιστής του Ευρω-Μεσογειακού της Παραρτήματος, συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς της Εβδομάδας, με δράσεις και πρωτοβουλίες του για την οπτικοακουστική και ψηφιακή παιδεία.
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «TRUST ME» (2020) του Roko Belic
H «10η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία 2021» εγκαινιάζεται με την αποκλειστική δημόσια Α΄προβολή στην Ελλάδα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «TRUST ME» (2020), του Roko Belic, παραγωγής Getting Better Foundation, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην Αθήνα. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το ΕΚΟΜΕ, που επιμελήθηκε και τον ελληνικό υποτιτλισμό της ταινίας, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στην Ψηφιακή Επικοινωνία και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η προβολή της ταινίας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την παραπληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή και την ανάγκη για ορθή και κριτική αξιοποίηση της πληροφορίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί το έναυσμα για τη δημιουργία εκπαιδευτικών πόρων, συνδέσμων και εκπαιδευτικών οδηγών για σχολεία, πανεπιστήμια, γονείς και κυβερνήσεις που θα βοηθήσουν στην έναρξη συζητήσεων για την αύξηση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ και την οικοδόμηση ενός πιο ενημερωμένου πληθυσμού. Αναλυτικές πληροφορίες στο δελτίο τύπου και το trailer της ταινίας εδώ.
Συμμετοχή του ΕΚΟΜΕ στο διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο Global Media and Information Literacy Week 2021 της UNESCO
Το ΕΚΟΜΕ συμμετέχει και φέτος στο Global Media and Information Literacy Week 2021 Feature Conference της UNESCO με την ομιλία της Ειρήνης Ανδριοπούλου, Προϊσταμένης του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ, στην Ενότητα με τίτλο «UNESCO International Steering Committee of the UNESCO MIL Alliance awards and MIL Intercultural Dialogue». Στο εν λόγω session, παρουσιάστηκε η δράση του UNESCO MIL Alliance EU Sub Chapter Mediterranean Group που συντονίσε το ΕΚΟΜΕ (Τετάρτη 27/10).
Οι νικητές των 2021 Global Media & Information Literacy Award
Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου της UNESCO και της 10ης Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Παιδεία στα Μέσα, ανακοινώθηκαν οι νικητές των Βραβείων 2021 Global Media & Information Literacy. Η International Steering Committee της εκπαιδευτικής συμμαχίας UNESCO Media and Information Literacy Alliance συντόνισε τα βραβεία που αναφέρονται σε δράσεις που ενσωματώνουν την παιδεία στα μέσα και την πληροφορία, συμπεριλαμβανομένου και του διαπολιτισμικού διαλόγου, της έρευνας, των πολιτικών εκπαίδευση, ΜΜΕ και ΤΠΕ. Δείτε τους νικητές:
1st Position Tie
- Oliver Defaye – Films Pour Enfants, France
- Julian Marlon – Out of The Box Media Initiative, Philippines
2nd Position Tie
- Joe Phelps – Chairman/Founder of Getting Better Foundation, USA
- A Mí no Lo Hacen Organization, Peru
3rd Position
- Soultana Koumoutsi – Psarokokalo Media Literacy project, Greece
- Lisette Ferris – Project Manager of DW Akademie, Namibia
Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΟΜΕ στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Το ΕΚΟΜΕ διοργανώνει σειρά δράσεων για την οπτικοακουστική και κινηματογραφική παιδεία, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που πραγματοποιείται φέτος από τις 20 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021. Για πρώτη φορά θα απονεμηθεί το Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Walter Lassaly» που θεσπίστηκε από το ΕΚΟΜΕ, σε ταινία μαθητών/τριών ή εκπαιδευτικό έργο που προάγει την κινηματογραφική παιδεία, την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, την έρευνα και ανάδειξη ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων. Παράλληλα, η προβολή των ταινιών «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι» (Δημοτικό Σχολείο Εμπρόσνερου Αποκορώνου, 2019) και «Μην πεις ποτέ σου “Είναι αργά”» (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, 2020) αναμένεται να προσφέρει εμπράκτως μια ισότιμη κινηματογραφική εμπειρία σε άτομα με αναπηρία και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω για την προσβασιμότητα συνολικά της οπτικοακουστικής παραγωγής σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Τέλος, το εργαστήριο «Συναντήσεις Χ 2 Ένα σπονδυλωτό εργαστήρι σε 2 πράξεις» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 (18:00-20:00, Πνευματικό Κέντρο Χανίων), θα αναδείξει τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΟΜΕ:
- «Κάνε παιχνίδι με το μάθημα/Κάνε το μάθημα παιχνίδι: Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού του ΕΚΟΜΕ» (εισηγητές: Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου ΕΚΟΜΕ, Δέσποινα Λαμπαδά, Διεύθυνση Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου)
- «EduMediaTest, ένα σύγχρονο εργαλείο αξιολόγησης των δεξιοτήτων Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Παιδείας» (εισηγήτρια: Ειρήνη Ανδριοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Διεύθυνση Ανάπτυξη & Διαχείριση Ψηφιακού Περιεχομένου/ΕΚΟΜΕ).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: educate@ekkomed.gr.
Ανακοίνωση των νικητών των βραβείων του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού του ΕΚΟΜΕ
Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας της UNESCO 2021 για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία, το ΕΚΟΜΕ θα ανακοινώσει με ιδιαίτερη χαρά τα βραβεία και τις διακρίσεις του 1ου Διεθνή Διαγωνισμού Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού, που συνδιοργάνωσε την περασμένη σχολική χρονιά 2020-2021 με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Η μεγάλη συμμετοχή, το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας και οι πρωτότυπες –σε σχεδιασμό και πλοκή– δημιουργίες των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό επιβεβαιώνουν ότι το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για τον γραμματισμό στα Μέσα και την Πληροφορία. Σύντομα θα αναρτηθεί ενημέρωση για την τελετή βράβευσης.
Νέο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παιδεία στα Μέσα: Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Κινηματογράφος»
Το νέο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παιδεία στα Μέσα: Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Κινηματογράφος» ξεκινά τη λειτουργία του για την τριετία 2021-2024. Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, της Ελλάδας και της Ομογένειας καλούνται να συμμετάσχουν στο νέο αυτό Δίκτυο που έχει σκοπό την καλλιέργεια του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού των μαθητών και την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συντονιστικοί φορείς του Δικτύου: το ΕΚΟΜΕ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υ.ΠΑΙ.Θ. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις και να συμμετέχουν στον κύκλο επιμορφώσεων του Δικτύου καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 29 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής εδώ. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν επιστημονική και παιδαγωγική επιμόρφωση, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, και για τους τρεις πυλώνες του Δικτύου: τηλεόραση, διαδίκτυο και κινηματογράφος. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος (2021-22), θα γίνουν δεκτές έως 60 σχολικές μονάδες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.