Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο - ΕΚΚΟΜΕΔ

ΕΚΚΟΜΕΔ

Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο

Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο

White hald circle icon
Το ΕΚΟΜΕ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έθεταν οι υφιστάμενες υποδομές του, εμπλούτισε τις συλλογές του με ποικιλία έργων, υλικών φορέων και ψηφιακών αρχείων με κριτήριο την αντιπροσωπευτικότητα όλων των ειδών έργων που είναι αρμόδιο να συλλέγει. Στο πλαίσιο αυτό σκηνοθέτες έχουν παραδώσει προς φύλαξη τα αρχεία τους, συγκροτείται ο πυρήνας κινηματογραφικού αρχείου, εισάγονται αρχεία ψηφιοποιημένα ή digital born και δίνεται έμφαση στη συλλογή και διαφύλαξη της μαθητικής και σπουδαστικής οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Αρχεία σκηνοθετών

Αρχείο Βασίλη Βαφέα

Αναλογικό υλικό : φιλμ 35΄΄, οπτικός ήχος, μαγνητικές ταινίες ήχου, βιντεοκασέτες ποικίλων μορφοτύπων που αφορούν κινηματογραφικά έργα, ντοκυμαντέρ και παραστάσεις έργων του Βασίλη Βαφέα. Ενδεικτικά: Ανατολική Περιφέρεια, Κόκκινη Μαργαρίτα, Κοσμικό Ανατομείο, Ρεπό, 120 Ντεσιμπέλ, Κάθε Σάββατο, Ο Έρωτας του Οδυσσέα κ.ά.

Αρχείο Πάνου Καρκανεβάτου

Αναλογικό υλικό: φίλμ 35΄΄, οπτικός ήχος που αφορούν κινηματογραφικά έργα και ντοκυμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου: Ένα τραγούδι για την Ήπειρο, Πνοή της γης, Καλά Κρυμμένα Μυστικά: Αθανασία, Μεταίχμιο, Χώμα και νερό.

Κινηματογραφικό αρχείο

Το κινηματογραφικό αρχείο συγκροτείται σταδιακά με διάφορους τρόπους και πολιτικές. Έχουν εισαχθεί εικοσιπέντε ταινίες ψηφιοποιημένες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο πλαίσιο της δράσης «Χώρα σε Βλέπω» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Μαθητική και σπουδαστική δημιουργία

Διεθνές Φεστιβάλ Animation «Animasyros» (Εξήντα οκτώ ταινίες μικρού μήκους)

Ταινίες animation που παρήχθησαν από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εργαστηρίων: «Εκπαιδευτικά εργαστήρια Animasyros tour -Παράλληλες δράσεις», «Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Επίσημων Διοργανώσεων Animasyros», «Συνεργασίες με ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Ζωής». Οι animation τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι: Ντεκουπαρισμένα υλικά Cut – outs, 2D / 3D Stop Motion Animation, Μικτές τεχνικές, Kίνηση με ηθοποιούς Pixillation, Κινούμενο σχέδιο / σκίτσο σε χαρτί Cartoon / drawing on paper, Animation με πλαστελίνη Clay animation, Animation στον υπολογιστή/ψηφιακό animation Computer animation, 2D παραδοσιακό ή Traditional animation. 

Οι δημιουργίες των μαθητών και των συμμετεχόντων στις ομάδες του ΚΕΘΕΑ πραγματεύονται, ποικίλα θέματα, όπως: φύση, ανθρώπινες σχέσεις, πολυμορφία, διαφορετικότητα, μετανάστες/πρόσφυγες, ξενοφοβία, κοινωνικό στίγμα, περιθωριοποίηση, κοινωνική ενσωμάτωση, αποδοχή κ.ά.

Διάπλασις / «Φοιτητιβίσματα» (170 ταινίες μικρού μήκους)

Ταινίες, φοιτητικά ντοκιμαντέρ, «Φοιτητιβίσματα», που παρήχθησαν στο πλαίσιο της δράσης «Διάπλασις» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Τμήματα από όλη την Ελλάδα και του προηγούμενου προγράμματος «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο». Οι ταινίες πραγματεύονται, μέσω της κινηματογραφικής πράξης, ποικιλία κοινωνικών κυρίως θεμάτων που απασχολούν τους φοιτητές: τοπική ιστορία και διάφορα ιστορικά θέματα, παρουσίαση επαγγελμάτων, βιωματικές αφηγήσεις, την τέχνη και την καλλιτεχνική παραγωγή, ιστορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες, τους ξένους μετανάστες στην Ελλάδα.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (83 ταινίες μικρού μήκους)

Ψηφιακά αρχεία των τριών πιο πρόσφατων διοργανώσεων της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» (40 ταινίες, 2019, 2020, 2021). Ταινίες που παρήχθησαν από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Νεανικό Πλάνο» συνδιοργανώτριας του Φεστιβάλ (26 ταινίες, 2019, 2020, 2021). Ταινίες που παρήχθησαν από το Φεστιβάλ Ολυμπίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένα μύθο θα σας πω» (17 ταινίες).

Αρχεία ηχητικών εγγραφών

Αρχείο Εταιρείας Σπουδών Σχολής Μωραΐτη

H Εταιρεία Σπουδών ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί αστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο. Αρχική ονομασία της Εταιρείας ήταν «Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη» ενώ από το 1983 μετονομάστηκε σε «Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας – Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη.

Το ηχητικό αρχείο της Εταιρείας Σπουδών που ψηφιοποιεί το ΕΚΟΜΕ αποτελείται από ηχητικές εγγραφές σε κασέτες των ομιλιών που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΕΣ στην μακρόχρονη πορεία της: συνέδρια, επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις, σεμινάρια και εκθέσεις. Αποτελείται από 1415 κασέτες ήχου (45, 60 και 90 λεπτών) (περ. 2000 ώρες εγγραφής) και καλύπτει την περίοδο 1974-2014 (κυρίως 1974-2000). Οι θεματικές των εκδηλώσεων της Εταιρείας Σπουδών και κατ΄επέκταση των περιεχομένων του ηχητικού υλικού αφορούν κυρίως τις ανθρωπιστικές επιστήμες: εκδηλώσεις για την ελληνική ιστορία, την λογοτεχνία, την εκπαίδευση και την παιδεία, τον απόδημο ελληνισμό , την ιστορία του Ελληνικού Τύπου, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την παλαιογραφία αλλά και την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και την θρησκεία. Δε λείπουν προσεγγίσεις στα οπτικοακουστικά μέσα (κινηματογράφος, τηλεόραση) καθώς και πλευρές οργάνωσης των κρατικών λειτουργιών. Σημαντικό μέρος του υλικού τόσο ποσοτικά όσο και αξιολογικά, αποτελούν εκδηλώσεις με θέμα έλληνες λογοτέχνες και ποιητές.

Από το ηχητικό αρχείο της Εταιρείας Σπουδών «παραλαύνει» το σύνολο των πνευματικών και πανεπιστημιακών προσωπικοτήτων που χάραξαν την πνευματική πορεία της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Φωτογραφίες και ποικίλο υλικό τεκμηρίωσης από τους 3 Διεθνείς Μαθητικούς Διαγωνισμούς Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού που έχει διοργανώσει το ΕΚΟΜΕ.
Το ΕΚΟΜΕ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έθεταν οι υφιστάμενες υποδομές του, εμπλούτισε τις συλλογές του με ποικιλία έργων, υλικών φορέων και ψηφιακών αρχείων με κριτήριο την αντιπροσωπευτικότητα όλων των ειδών έργων που είναι αρμόδιο να συλλέγει.