Το 12o Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ, από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019, στη Σύρο.
Χαιρετισμός Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου ΕΚΟΜΕ
Για μια ακόμη χρονιά, το ΕΚΟΜΕ στήριξε το Animasyros και κάθε δημιουργική και εκπαιδευτική δράση πίσω από αυτό. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης: «Το ΕΚΟΜΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής του animation στην Ελλάδα, ενισχύοντας το έργο, τις διεθνείς διακρίσεις και τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων animators διεθνώς. Χάρη στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προγράμματος Cash Rebate, ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας του, βιώνουμε μια πραγματική αναγέννηση δημιουργικότητας και παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Animasyros, μια εκδήλωση διεθνούς βεληνεκούς, που έχει γίνει σημείο αναφοράς για δημιουργούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες του κλάδου και ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, προσκαλώντας τους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων και των ψηφιακών τεχνών, τους παραγωγούς, τους επενδυτές και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να εμπιστευτούν το ελληνικό ταλέντο, να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά κίνητρα και να επιλέξουν την Ελλάδα ως προορισμό για το επόμενο έργο τους».
Πρεμιέρα
Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ έγινε με το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος, όπου όλοι οι συντελεστές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ μαζί με τα σκηνικά της παράστασης ταξίδεψαν μέχρι το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου.
Τα βραβεία
Για ακόμα μια χρονιά, δόθηκε έμφαση στους Έλληνες δημιουργούς μέσα από το ελληνικό πανόραμα, ενώ πραγματοποιήθηκε μια σειρά από ειδικά αφιερώματα σε χώρες, αλλά και ιδιαίτερες θεματικές. Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απέσπασε η ταινία «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου «για τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί με επιτυχία την ελληνική κοινωνία, όπως και την απλότητα και αποτελεσματικότητα της τεχνικής, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής και υλικών υπηρετεί την αφήγηση». Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films), το πρώτο βραβείο απέσπασε η ταινία «Η τέχνη της αλλαγής: κλιματική αλλαγή» (The art of change: climate change) (UK) των María Álvarez & Elisa Morais. Πρώτη στις προτιμήσεις των θεατών ήρθε η πολωνο-ισπανική παραγωγή «Άλλη μια μέρα Ζωής» (Another Day of Life) (PL, ES) των Raúl de la Fuente και Damian Nenow που απέσπασε το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους.
Φέτος, οι δύο κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ, εκτός των καθιερωμένων Βραβείων του Φεστιβάλ, δίνουν δύο ακόμα βραβεία: To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας και Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU. To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, απέσπασε η ταινία «Καλές προθέσεις» (Good intentions) (UK) της Anna Mantzaris. Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU, που απονέμεται φέτος για πρώτη φορά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δόθηκε στην ταινία «Ο πλαστικός γκοντζίλα της Βαλτικής» (The Plastic Godzilla of the Baltic Sea) (Fi) σε σκηνοθεσία των Ambulance (Reetta Neittaanmäki & Kaisa Penttilä). Την ανακοίνωση του βραβείου έκανε η εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα Άννα Ευσταθίου, η οποία ανέφερε: «Οι συμμετοχές στο Animasyros ήταν εξαιρετικές και χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη επιλογή, γιατί μιλάει για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο: τη ρύπανση από το πλαστικό».
Τέλος, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Animasyros διοργάνωσαν έναν Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ταινίας Εμψύχωσης με θέμα «Μετάβαση στην Ευφορία», με στόχο τη χρήση της τέχνης της εμψύχωσης ως μέσου ερμηνείας του κυρίαρχου μηνύματος της Ελευσίνας 2021. Το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο αντίστοιχα, απονεμήθηκε στις ταινίες “Transition to Euphoria” της Έφης Παπά, “Other” του Μπάμπη Αλεξιάδη, “Transition to Euphoria” των Αλέξανδρου Σιμόπουλου και Josef Kloos.
Αγορά: ένα σημείο συνάντησης της παγκόσμιας δημιουργίας
Το Animasyros συνέχισε για 5η συνεχόμενη χρονιά το τμήμα της Αγοράς, που πλέον αποτελεί πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και δημιουργίας με εργαστήρια pitching, λειτουργία βιντεοθήκης και παρουσιάσεων work-in-progress. Στο πλαίσιο της Αγοράς, η Βασιλική Διαγουμά, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΚΟΜΕ, παρουσίασε τα επενδυτικά κίνητρα (cash rebate, φορολογικό κίνητρο) για παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα σε επαγγελματίες του χώρου των κινουμένων σχεδίων, σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς και επαγγελματίες στον τομέα δημιουργίας ταινιών animation, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών.
Εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις
Το σταθερά πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Animasyros περιέλαβε εκπαιδευτικά εργαστήρια animation για άτομα ενηλίκους, παιδιά, ΑμεΑ, νέους επαγγελματίες και όλη την οικογένεια, υπό τον συντονισμό διακεκριμένων animators-εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Άλλη παράλληλη εκδήλωση ήταν η έκθεση ζωγραφικής με αφίσες.
To 12o Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros έριξε αυλαία την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με μια λαμπερή τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Όπως κάθε χρόνο, το “παρών” έδωσαν οι πιστοί φίλοι του Φεστιβάλ, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων. H βραδιά ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο πάρτι στην αυλή του Θεάτρου, όπου διοργανωτές, συνεργάτες, εθελοντές και φίλοι του Φεστιβάλ ανανέωσαν το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο του 2020 και το Animasyros 13!