Το ΕΚΟΜΕ εγκαινιάζει τη νέα σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων με τίτλο «ΠροiDeaσμοί», που εντάσσεται στην προσπάθειά του να διευρύνει τον δημιουργικό διάλογο γύρω από τα κύρια πεδία δραστηριότητάς του: την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού κλάδου στη χώρα, τη διάσωση και προβολή της οπτικοακουστικής κληρονομιάς δια μέσου της ψηφιοποίησης, την προαγωγή της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία, αλλά και συνολικά τη μέριμνα για τα οπτικοακουστικά μέσα και την επικοινωνία.
ΠροiDeaσμοί: «Streaming και Ψηφιακή Διανομή», του Νικόλαου Αλέτρα
Ο κύκλος των βιβλιοπαρουσιάσεων εγκαινιάστηκε με το βιβλίο του Νικολάου Αλέτρα «Streaming και Ψηφιακή Διανομή» (εκδ. Αιγόκερως, 2021), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ
Το βιβλίο «Streaming και Ψηφιακή Διανομή» εξετάζει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων η πρωτοκαθεδρία της ψηφιακής διανομής και προβολής μέσα από διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, καθώς και η συγκρότηση του πολύπλοκου αλλά και ανεξερεύνητου οικοσυστήματος των Over the Τop (OTT) υπηρεσιών. Η καινοφανής αυτή πρακτική για την κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία φαίνεται να ανατρέπει τις παραδοσιακές μεθόδους διανομής κι εκμετάλλευσης. Το βιβλίο διερευνά τις νέες συνθήκες που αναδύονται σε επίπεδο παραγωγής, τεχνολογίας, αγοράς, κουλτούρας και ιδεολογίας. Ο συγγραφέας, εκτός από την ανάλυση της νέας πραγματικότητας που δημιουργούν οι ψηφιακές πλατφόρμες, προτείνει νέα μοντέλα χρηματοδότησης και ψηφιακής διανομής της ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής.
Στην παρουσίαση συνομιλούν οι:
• Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ
• Γιάννης Σολδάτος, Ιδρυτής Εκδόσεων Αιγόκερως, Ιστορικός Κινηματογράφου
• Γιάννης Ζουμπουλάκης, Δημοσιογράφος, Κριτικός Κινηματογράφου
• Άννα Κασιμάτη, ΕΚΚ, Υπεύθυνη Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA Ελλάδας
• Χρήστος Μήτσης, Κριτικός Κινηματογράφου, «Αθηνόραμα»
• Δάφνη Μπεχτσή, Ιδρύτρια & CEO, CINOBO
• Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση
Στη συζήτηση συμμετείχε με σχολιασμό του για το βιβλίο ο συγγραφέας Νικόλαος Αλέτρας (Τμήμα Κινηματογράφου, ΑΠΘ). Συντόνισε η Βασιλική Διαγουμά, επικεφαλής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΟΜΕ.
Δείτε το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης εδώ, και την πρόσκληση εδώ.
Για τα βιογραφικά των ομιλητών κάντε κλικ εδώ.
ΠροiDeaσμοί: «Αξιοποίηση οπτικοακουστικών μέσων στο σύγχρονο σχολείο. Οδηγός για εκπαιδευτικούς», της Σοφίας Παπαδημητρίου και του Λοΐζου (Αλιβίζου) Σοφού
Με αφορμή την έκδοση του Οδηγού από τις ψηφιακές εκδόσεις iDea – ΕΚΟΜΕ το ΕΚΟΜΕ προσκάλεσε τους συγγραφείς την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, σε μια διαδικτυακή συζήτηση – παρουσίαση αυτού του χρηστικού και εκπαιδευτικού εργαλείου, που στόχο έχει να προσφέρει έμπρακτη υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση δράσεων οπτικοακουστικής αγωγής στις τάξεις τους.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.
Η έκδοση του Οδηγού ανταποκρίνεται σε έναν διπλό στόχο: αφενός να καλύψει υπαρκτές ανάγκες των εκπαιδευτικών, αφετέρου να αποτελέσει έναυσμα για τον πολλαπλασιασμό τέτοιων εκδοτικών συμβολών, οδηγών και εγχειριδίων, σε μια προοπτική δημιουργίας ενός πιο σταθερού ενδιαφέροντος γύρω από την οπτικοακουστική αγωγή στην εκπαίδευση. Η αναγκαιότητα της οπτικοακουστικής αγωγής και της περί αυτήν δράσεων αναδεικνύεται όλο και πιο συχνά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, καθώς στις μέρες μας οι μαθητές, «ψηφιακά γηγενείς» σύμφωνα με τον Prensky, εξοικειώνονται από όλο και μικρότερες ηλικίες με τα οπτικοακουστικά μέσα, και η σχέση τους με αυτά, ανεξάρτητα από το κατά πόσο διαμεσολαβείται από το σχολείο, δεν είναι μια απλώς παθητική σχέση, αλλά συνισταμένη πολλών παραγόντων, κοινωνικών, γνωσιακών και ψυχολογικών.
Η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων ΥΠΑΙΘ, και ο Δρ. Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνομιλούν με τον Στέλιο Κυμιωνή, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ για την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, για την μακρά εμπειρία από προγράμματα επιμόρφωσης και την πολύπλευρη συνεργασία με εκπαιδευτικούς, αλλά και τα ζητήματα που αναδεικνύει ο ακαδημαϊκός αναστοχασμός.
Τη συζήτηση συντόνισε η Δέσποινα Λαμπαδά, στέλεχος της της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης.
Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου και την πρόσκληση της εκδήλωσης.