Το ΕΚΟΜΕ μεγάλος χορηγός του “Χώρα, Σε Βλέπω”

ΕΚΚΟΜΕΔ

Το ΕΚΟΜΕ μεγάλος χορηγός του “Χώρα, Σε Βλέπω”

Το ΕΚΟΜΕ μεγάλος χορηγός του “Χώρα, Σε Βλέπω”

  • από
Το EKOME υποστηρίζει τη δράση "Χώρα, Σε Βλέπω"

Το ΕΚΟΜΕ, πάγια προσηλωμένο στην αποστολή του για τη διατήρηση και την ανάδειξη της εθνικής οπτικοακουστικής μας κληρονομιάς, είναι ο Μεγάλος Χορηγός της δράσης “Χώρα, Σε Βλέπω” της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 (greece2021.gr) στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

To “Χώρα, Σε Βλέπω” είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στη διάσωση, ψηφιοποίηση και προβολή ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Η σύνθετη διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας έχει πραγματοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και πολλά νέα αρχεία διαθέτουν υπότιτλους στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους και είναι προσβάσιμα στους κινηματογραφόφιλους και τους επαγγελματίες του σινεμά. Η δράση συνοδεύεται από μια ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) των εκδόσεων “Νεφέλη”, με κείμενα και σχεδιάσματα για τις ταινίες καθώς και μια “εκπαιδευτική βαλίτσα”, που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Στα πλαίσια της δράσης, συνολικά 42 ταινίες, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και υβριδικές, από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή του 20ου αιώνα, με πλήρως αποκατεστημένους σε εικόνα και ήχο τίτλους, θα προβληθούν δωρεάν, ταξιδεύοντας σε 21 προορισμούς και στις πέντε ηπείρους.

Το πρώτο μέρος του “Χώρα, Σε Βλέπω” έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου,στον Κήπο της Πειραιώς 260, από το Σάββατο 11 έως την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν στο κοινό οι δέκα πρώτοι τίτλοι του προγράμματος, μια πρώτη σειρά από εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά που μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο της εθνικής μας κινηματογραφίας: “Ευδοκία” του Αλέξη Δαμιανού (1971), “Μακεδονικός Γάμος” του Τάκη Κανελλόπουλου (1960), “Μπέττυ” του Δημήτρη Σταύρακα (1979), “Η Λίζα και η άλλη” του Τάκη Σπετσιώτη (1976), “Από την Άκρη της Πόλης” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998), “Δοκιμή” του Ζυλ Ντασέν (1974), “Οι Βοσκοί” του Νίκου Παπατάκη (1967), “Το Τελευταίο Ψέμμα” του Μιχάλη Κακογιάννη (1958), “Μανία” του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985), “Θίασος” του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975).

Φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες: Πρωινή περίπολος – Από την άκρη της πόλης – Λούφα και παραλλαγή – Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας

Η πρώτη σειρά προβολών του «Χώρα, Σε Βλέπω», ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση με τίτλο [ deliverance ] * *διάσωση – σωτηρία – απελευθέρωση – απολύτρωση. Το ΕΚΟΜΕ, ως Μεγάλος Χορηγός του προγράμματος συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ, Πάνο Κουάνη να τονίζει την μεγάλη σημασία και ανάγκη για τη δημιουργία του Εθνικού Αποθετηρίου, ένα σχέδιο του ΕΚΟΜΕ που βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του, μετά την εύρεση κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας.

Στιγμιότυπα από την ανοιχτή συζήτηση με τίτλο [ deliverance ]

Η δεύτερη στάση στο ταξίδι των ταινιών του “Χώρα, Σε Βλέπω” στις 5 ηπείρους πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό “Ολύμπιον” της Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, με την προβολή επτά ταινιών που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου: “Λούφα και παραλλαγή” του Νίκου Περάκη (1984), “Πρωινή περίπολος” του Νίκου Νικολαΐδη (1987), “Πρόσωπα λησμονημένα” του Γιώργου Τζαβέλλα (1946), “Κορίτσια για φίλημα” του Γιάννη Δαλιανίδη (1965), “Δοκιμή” του Ζιλ Ντασέν (1974), “Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας” του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1978), “Από την άκρη της πόλης” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998).

Φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες: Πρωινή περίπολος – Από την άκρη της πόλης – Λούφα και παραλλαγή – Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας

Το “Χώρα, Σε Βλέπω” αποτελεί μια δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Κοινοποιήστε την Ανάρτηση