Με την παρουσία εκπροσώπων από τη Διεύθυνση Ψηφιακού Περιεχομένου, εγκαινιάστηκε η νέα εποικοδομητική συνεργασία του ΕΚΟΜΕ με το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που άνοιξε την αυλαία του την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, στην Καλαμάτα. Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Στέλιος Κυμιωνής (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου) και η Ειρήνη Ανδριοπούλου (Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων).
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ, σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και με τους Δήμους του Δικτύου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.
Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, και με γνώμονα την πεποίθηση ότι το ντοκιμαντέρ πρέπει να καταστεί ένα είδος προσβάσιμο σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, το Φεστιβάλ φιλοξένησε και παρουσίασε την πρωτοβουλία του ΕΚΟΜΕ «Ντοκιμαντέρ για Όλους: Προσβάσιμες προβολές ντοκιμαντέρ για κωφούς, βαρήκοους και τυφλούς». Ειδικότερα, το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή των ταινιών «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι» (Δημοτικό Σχολείο Εμπρόσνερου Αποκορώνου, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Ιωσηφίδου, 2019) και «Μην πεις ποτέ σου “Είναι αργά”» (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, Σύμβ. σκηνοθεσίας: Άγγελος Κοβότσος, 2020). Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων cineΜαθήματα και Αληθινές Ιστορίες / CRete Education Documentary Project (CR.E.DOC) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με το οποίο επίσης το ΕΚΟΜΕ συνεργάζεται στενά. Οι δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης προβλήθηκαν κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, με στόχο την έμπρακτη προσφορά μιας ισότιμης κινηματογραφικής εμπειρίας σε ΑμεΑ και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση για την προσβασιμότητα συνολικά της οπτικοακουστικής παραγωγής σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.
Πρόκειται για μια δράση που αποτελεί ιδανική συνισταμένη της πολιτιστικής δράσης του Φεστιβάλ, των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων που υπηρετεί το ΕΚΟΜΕ, αλλά και της έμπρακτης εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου για την αύξηση της προσβασιμότητας των οπτικοακουστικών υπηρεσιών σε ΑμεΑ, που ενσωματώθηκε πρόσφατα και στην ελληνική νομοθεσία (AVMSD 2018/1808, N. 4779). Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πρόσβασης και θέασης σε ποιοτικό περιεχόμενο για όλους, το ΕΚΟΜΕ ανακοίνωσε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων οπτικοακουστικής εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ μέσα από ομάδες εργασίας, ανάπτυξη διδακτικών σεναρίων και εκπαιδευτικών οδηγών ως προσφορά Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πηγών.
Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθούν σε θερινά σινεμά όλου του δικτύου των πόλεων της Πελοποννήσου που αγκαλιάζει η διοργάνωση.
Πληροφoρίες: educate@ekkomed.gr