Κι όμως… κινούμαστε!
Το «Κι όμως… κινούμαστε!» περιλαμβάνει μια συλλογή 12 πολυβραβευμένων ταινιών animation μικρού μήκους χωρίς λόγια και συνοδεύεται από πρωτότυπο παιδαγωγικό υλικό με προτεινόμενες δραστηριότητες για την τάξη και το σπίτι. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εκπαιδευτούν στις εικόνες και ταυτόχρονα οι εικόνες να γίνουν ένα (ακόμη) εκπαιδευτικό εργαλείο. Οι ταινίες, ελεύθερα προσβάσιμες και χωρίς διαφημίσεις, διατίθενται σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΚΚΟΜΕΔ με τον γαλλικό οργανισμό Films pour enfants. Είναι ταξινομημένες σε 4 ηλικιακές κατηγορίες, για παιδιά 4 έως 15 ετών, και αφορούν θέματα όπως οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, η σχέση μας με την τεχνολογία, οι φόβοι, η διαφορετικότητα, η μετανάστευση. To παιδαγωγικό υλικό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς και περιλαμβάνει 12 φυλλάδια με προτάσεις δραστηριοτήτων κινηματογραφικής / καλλιτεχνικής παιδείας, δημιουργικές και βιωματικές ασκήσεις (κινητικές, μουσικές, εικαστικές, θεατροπαιδαγωγικές, έκφρασης, αφήγησης, κ.ά.), παιχνίδια ρόλων, συνεργασίας της ομάδας κ.λπ. Προτείνονται, επίσης, πολυτροπικές αναφορές και συνδέσεις σε λογοτεχνικά, εικαστικά, οπτικοακουστικά και κινηματογραφικά έργα, διδακτικά σενάρια και εργαστήρια από εκπαιδευτικές πλατφόρμες και ψηφιακά αποθετήρια. Το υλικό συμπληρώνεται από μια εργαλειοθήκη – κατάλογο δραστηριοτήτων που μπορούν, κατάλληλα προσαρμοσμένες ανάλογα με την τάξη, να αξιοποιηθούν με αφορμή οποιαδήποτε ταινία σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.
Περισσότερες πληροφορίες:
Άνοιξη με animation στο ΕΚΟΜΕ!
Χιλιάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί «κι όμως… κινήθηκαν»!
Είσαι (στα) Μέσα;
Το διαδραστικό ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο «Είσαι (στα) Μέσα;» αποτελείται από ένα διαδικτυακό κουίζ και έναν εκπαιδευτικό οδηγό μελέτης, απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και υλοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Κώστα Καρπούζη, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το διαδικτυακό κουίζ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αισθητική και την ιδεολογία έως την τεχνολογία, τους γλωσσικούς κώδικες, την παραγωγή, τη διανομή, την πρόσληψη και την ασφάλεια. Μέσω της τελικής ατομικής ανατροφοδότησης μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα αυτόνομο παιδαγωγικό εργαλείο. Ενώ το κουίζ παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για την αξιολόγηση της κατανόησης των Μέσων, ο οδηγός μελέτης παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη και αναλυτική προσέγγιση της Παιδείας στα Μέσα. Με επεξηγηματικά σχόλια στις απαντήσεις του κουίζ, ενημερωτικά κείμενα, προτεινόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαδικτυακούς συνδέσμους προς σχετικό περιεχόμενο και ψηφιακά εργαλεία, έχει στόχο τη διάδοση βασικών γνώσεων και παράλληλα την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών και μιντιακών δεξιοτήτων.
Περισσότερες πληροφορίες:
«Είσαι (στα) Μέσα;»: νέο διαδραστικό εργαλείο από το ΕΚΟΜΕ
Cin(e)περίληψη στην τάξη
Ο εκπαιδευτικός οδηγός «Cin(e)περίληψη στην τάξη», η ψηφιακή έκδοση iDea, σηματοδοτεί τη διεύρυνση των προσπαθειών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.)-Creative Greece για μια καθολικά προσβάσιμη κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία.
Στο πλαίσιο των δράσεών του για την προώθηση της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία, το EKΚOMEΔ-Creative Greece ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταστούν καθολικά προσβάσιμες δύο ταινίες που σχετίζονται με ζητήματα συμπερίληψης και έχουν παραχθεί μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Συνέχεια αυτής της δράσης είναι η δημιουργία του οδηγού μελέτης «Cin(e)περίληψη στην τάξη» για την ταινία «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και αφορά τόσο παιδιά με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής, όσο και παιδιά χωρίς αισθητηριακές δυσκολίες, προσβλέποντας στην προώθηση του ψηφιακού και κινηματογραφικού γραμματισμού όλων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συμπερίληψης.
Περισσότερες πληροφορίες:
«Cin(e)περίληψη στην τάξη»: η νέα ψηφιακή έκδοση iDea
Ταινίες: Μια γλώσσα χωρίς σύνορα
Το EKΚOMEΔ-Creative Greece συνεργάστηκε το 2018 με τον βρετανικό οργανισμό British Film Institute, Education Department για την ελληνική απόδοση και έκδοση Οδηγών Κινηματογραφικής Παιδείας σε ταινίες για παιδιά ηλικίας 2-10 ετών. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Film – A Language without Borders, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe/MEDIA και αποσκοπούσε στην καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας και των συνεργατικών και ψηφιακών δεξιοτήτων.
Απoτέλεσμα της εν λόγω συνεργασίας είναι η παραγωγή στα ελληνικά τριών Οδηγών Μελέτης των βραβευμένων ταινιών «Paddington» (2014), «Εγώ, ο Κολοκυθάκης» (2016) και μιας τριάδας κλασικών ταινιών μικρού μήκους: «Το κόκκινο μπαλόνι» (1956), «Jemima & Johnny» (1966), «Palle Alone in the World» (1949). Επιπλέον δημιουργήθηκαν τρία ερωτηματολόγια αξιολόγησης, ένας Γενικός Οδηγός για την Ταινία Μικρού Μήκους στις Τάξεις Υποδοχής Μεταναστών, επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση του χρώματος στην ταινία με τίτλο «Εξερευνώντας τη γλώσσα του χρώματος μέσα από την ταινία Paddington», καθώς και μια Τελική Έκθεση – Έρευνα του συνολικού έργου Film-A Language without Borders.
Περισσότερες πληροφορίες:
Το ΕΚΟΜΕ παρουσιάζει οδηγούς μελέτης ταινιών στα Ελληνικά!
EduMediatest
Το EKΚOMEΔ-Creative Greece συμμετείχε ως εθνικός εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο «EduMediatest: An interactive tool for evaluation and training», εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019, με αντικείμενο την εκπαίδευση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ορθή διαχείριση της πληροφορίας μέσα από την αξιολόγηση των γνώσεων και ικανοτήτων των μαθητών στα μέσα επικοινωνίας και την πληροφορία στο ψηφιακό περιβάλλον.
Το EKΚOMEΔ-Creative Greece ήταν εθνικός εταίρος και μέλος του ευρωπαϊκού consortium του έργου με φορείς από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Project leader του έργου ήταν η Ρυθμιστική Αρχή για τα Οπτικοακουστικά της Καταλονίας, CAC – Conseil Audiovisual de Catalunya και εταίροι από την Ισπανία (Universitat Pompeu Fabra), την Πορτογαλία (Portuguese Regulatory Authority for the Media), την Κροατία (Agency for Electronic Media), τη Σλοβακία (RVR), την Ιρλανδία (Dublin West Education Centre) και τη Γαλλία (Conseil supérieur del’ audiovisuel – CSA).
Περισσότερες πληροφορίες:
EduMediaTest, ένα ανοικτό ευρωπαϊκό εργαλείο για την Παιδεία στα Μέσα και τον Ψηφιακό Γραμματισμό
Το EKΚOMEΔ-Creative Greece πραγματοποιεί σειρά ειδικών δράσεων και στοχευμένων παρεμβάσεων με στόχο την ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης των παιδιών και των νέων ως προς τη χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, του οπτικού πολιτισμού –και ειδικά του κινηματογράφου–, την κατάρτιση και δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών και την καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων στον οπτικοακουστικό και ψηφιακό τομέα. Το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων του EKΚOMEΔ-Creative Greece για τα παιδιά και τους νέους, αποσκοπεί στη χάραξη μιας μακρόπνοης και με όραμα οπτικοακουστικής πολιτικής για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη στην ψηφιακή εποχή.