Ενημερωτική συνάντηση Περιφερειών και Δήμων της Ελλάδας για την υλοποίηση
του Εθνικού Δικτύου Film Offices από το ΕΚΟΜΕ
Στη συνάντηση των εκπροσώπων των Περιφερειών και Δήμων, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΕΚΟΜΕ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου που υλοποιεί το ΕΚΟΜΕ για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συμμετοχή των Περιφερειών, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπροσώπων υπουργείων που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που υλοποιεί το ΕΚΟΜΕ μέσα από τις δράσεις του, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο» και ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση του έργου ανάδειξης της χώρας ως ιδανικού προορισμού για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών, καθώς και η δυναμική παρουσία των Film Offices σε όλη την Ελλάδα.
Παρουσίαση Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου ΕΚΟΜΕ
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης παρουσίασε το έργο του ΕΚΟΜΕ και συγκεκριμένα την ΙΔΕΑ που εκφράζει ο φορέας μέσα από το αγγλικό ακρωνύμιο των δράσεών του (IDEA – Invest Digitize Educate in the Audiovisual sector), εξηγώντας ότι η βασική του επιδίωξη είναι να μπορεί μια πρωτότυπη ΙΔΕΑ να γεννηθεί στη χώρα μας και να υλοποιηθεί από έναν δημιουργό/παραγωγό, τονίζοντας ότι το ίδιο το ΕΚΟΜΕ είναι μια καινοτόμος και ανταγωνιστική ΙΔΕΑ, αφού «για πρώτη φορά ένας οργανισμός προσπαθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, να λειτουργήσει ως ένα πρότυπο startup του Δημοσίου, ως ο δημόσιος αναπτυξιακός βραχίονας του οπτικοακουστικού συστήματος».
Συνεχίζοντας, ανέπτυξε τα βήματα που μεσολαβούν στην πορεία για μια Film Friendly Ελλάδα, τονίζοντας ότι το έργο προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην οπτικοακουστική παραγωγή που υλοποιεί το ΕΚΟΜΕ έχει πολύ θετική επίδραση στην εθνική οικονομία χάρη στην εισροή κεφαλαίων, την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αύξηση της απασχόλησης με επίδραση στον κινηματογραφικό τουρισμό και την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας (national brand). Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του cash rebate από την έναρξη της λειτουργίας του (Απρίλιος 2018-Οκτώβριος 2019), τόνισε ότι έχουν εισρεύσει 59€ εκ. ευρώ σε επένδυση στη χώρα από τα έξοδα παραγωγής των έργων που πραγματοποιούνται, σε σύνολο 62 διεθνών και εγχώριων παραγωγών, ενώ 19€ εκ. είναι το συνολικό ποσό επιστροφής μέσω του cash rebate. Η επένδυση αυτή δημιουργεί πάνω από 14.000 θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους που απασχολούνται στις παραγωγές, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε πάνω από 100 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.
Η αύξηση της ζήτησης, όμως, δημιουργεί και αυξημένες απαιτήσεις για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό, το ΕΚΟΜΕ, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα, υλοποιεί το έργο για τη δημιουργία του εθνικού δικτύου των Film Offices σε 13 Περιφέρειες και 2 Δήμους, καθιερώνοντας έτσι, μαζί με τα χρηματοδοτικά κίνητρα, το νέο μοντέλο για την υποστήριξη της παραγωγής στη χώρα μας.
Το έργο των Film Offices
«Το έργο προσέλκυσης προϋποθέτει όχι μόνο ανταγωνιστικά κίνητρα χρηματοδότησης, αλλά και υπηρεσίες διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης, τοποθεσίες, όπως φυσικά τοπία, εξειδικευμένους επαγγελματίες και σωστές υποδομές” επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Κουάνης, περιγράφοντας τη βασική υποδομή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες: θετική εμπειρία, αποτελεσματικές διαδικασίες, εύκολη πρόσβαση μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού, προσβασιμότητα στους χώρους γυρισμάτων και έγκαιρη ανταπόκριση στα αιτήματα. Αυτή είναι η βασική δουλειά του Film Office, το οποίο εξυπηρετεί την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, εκπομπών ενημερωτικών, ταξιδιωτικών και ψυχαγωγικών, reality shows, διαφημιστικά, video clips.
Η χρηματοδότηση του ΕΚΟΜΕ στο Δίκτυο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019-2021)
Τι παρέχει το ΕΚΟΜΕ για το Δίκτυο των Film Offices; Τη χρηματοδότηση στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το πληροφοριακό σύστημα που θα διασυνδέει τα Film Offices, τις προδιαγραφές του συστήματος, τον εξοπλισμό, τις βάσεις δεδομένων με τις τοποθεσίες και το μητρώο επαγγελματιών και επιχειρήσεων, το αλφαβητάρι αδειοδοτήσεων (ένας οδηγός από το Α έως το Ω, ώστε το πλαίσιο αδειοδοτήσεων να είναι καταγεγραμμένο σε εύληπτο οδηγό), καθώς και τον οδηγό χρηματοδοτικών κινήτρων, την εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών των Film Offices, την επικοινωνιακή ταυτότητα, την προβολή και την προώθηση των Film Offices σε στοχευμένες αγορές και την τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Ειδικότερα, το πληροφοριακό σύστημα θα αποτελεί μια ενιαία πύλη πληροφόρησης για την οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας λειτουργίες όπως η πρότυπη αίτηση αδειοδότησης για την παραχώρηση χώρου, η καταγραφή στατιστικών για τα αιτήματα που εξυπηρετούνται και η διασύνδεση των Film Offices μεταξύ τους και με το ΕΚΟΜΕ.
Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Κουάνης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν για το έργο, μεταξύ των οποίων η προγραμματική συμφωνία του ΕΚΟΜΕ με Περιφέρειες και Δήμους για την υλοποίηση του κάθε Film Office, και η δημιουργία ομάδας συνεργασίας για τον συντονισμό με κάθε δομή.
Παρουσιάσεις εκπροσώπων Τεχνικού Συμβούλου στο έργο
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Αριστόδημος Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Diadikasia Business Consulting (DBC), του Τεχνικού Συμβούλου στο έργο, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες του έργου, τα όσα έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και τα συγκεκριμένα στάδια που ακολουθούν.
Ειδικότερα, στις επιμέρους παρουσιάσεις από τους κ. Βασίλη Κοντοστάθη, Ναταλία Βλαστάρη και Μιχάλη Λαζαρίδη, έγινε η αποκάλυψη της επικοινωνιακής ταυτότητας και του λογοτύπου του Δικτύου, η αποτύπωση του εθνικού πλαισίου οργάνωσης και αδειοδότησης των ο/α παραγωγών όπως καταγράφηκε λεπτομερώς στα πρώτα στάδια του έργου, τα παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα μας στην υλοποίηση του έργου, καθώς και το προτεινόμενο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας τόσο των Film Offices όσο και του Δικτύου.
Συζήτηση- τοποθετήσεις εκπροσώπων Περιφερειών και Δήμων
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και διευκρινιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων των Περιφερειών και των Δήμων. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν περιγράφοντας θέματα που έχουν ήδη κληθεί να διαχειριστούν, καθώς η ανάγκη για λειτουργία Film Office έχει ξεκινήσει για αρκετές Περιφέρειες και Δήμους, μέσα από τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται να εξυπηρετούνται τα αιτήματα για αδειοδοτήσεις και διευκολύνσεις για οπτικοακουστικές παραγωγές σε διαφορετικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Η ανάγκη συνεργασίας Περιφερειών και Δήμων, η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε αγορές του εξωτερικού όταν γίνονται ενέργειες προώθησης, οι συνέργειες των δομών πολιτισμού και τουρισμού εντός των Περιφερειών, καθώς και η ανάγκη ύπαρξης σημείων αναφοράς με τα εμπλεκόμενα υπουργεία στο έργο, αποτέλεσαν μερικά από τα θέματα των σχολιασμών που ολοκληρώθηκαν με την έκφραση της ένθερμης υποστήριξης όλων των Περιφερειών και των Δήμων στην υλοποίηση του έργου.
Εδώ μπορείτε να βρείτε τον χαιρετισμό του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην ενημερωτική συνάντηση.