Αρχεία σκηνοθετών
Αρχείο Βασίλη Βαφέα
Αρχείο Πάνου Καρκανεβάτου
Κινηματογραφικό αρχείο
Μαθητική και σπουδαστική δημιουργία
Διεθνές Φεστιβάλ Animation «Animasyros» (Εξήντα οκτώ ταινίες μικρού μήκους)
Ταινίες animation που παρήχθησαν από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εργαστηρίων: «Εκπαιδευτικά εργαστήρια Animasyros tour -Παράλληλες δράσεις», «Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Επίσημων Διοργανώσεων Animasyros», «Συνεργασίες με ΚΕΘΕΑ – Κέντρο Ζωής». Οι animation τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι: Ντεκουπαρισμένα υλικά Cut – outs, 2D / 3D Stop Motion Animation, Μικτές τεχνικές, Kίνηση με ηθοποιούς Pixillation, Κινούμενο σχέδιο / σκίτσο σε χαρτί Cartoon / drawing on paper, Animation με πλαστελίνη Clay animation, Animation στον υπολογιστή/ψηφιακό animation Computer animation, 2D παραδοσιακό ή Traditional animation.
Οι δημιουργίες των μαθητών και των συμμετεχόντων στις ομάδες του ΚΕΘΕΑ πραγματεύονται, ποικίλα θέματα, όπως: φύση, ανθρώπινες σχέσεις, πολυμορφία, διαφορετικότητα, μετανάστες/πρόσφυγες, ξενοφοβία, κοινωνικό στίγμα, περιθωριοποίηση, κοινωνική ενσωμάτωση, αποδοχή κ.ά.
Διάπλασις / «Φοιτητιβίσματα» (170 ταινίες μικρού μήκους)
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (83 ταινίες μικρού μήκους)
Αρχεία ηχητικών εγγραφών
Αρχείο Εταιρείας Σπουδών Σχολής Μωραΐτη
H Εταιρεία Σπουδών ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί αστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο. Αρχική ονομασία της Εταιρείας ήταν «Εταιρεία Σπουδών Σχολής Μωραΐτη» ενώ από το 1983 μετονομάστηκε σε «Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας – Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη.
Το ηχητικό αρχείο της Εταιρείας Σπουδών που ψηφιοποιεί το ΕΚΟΜΕ αποτελείται από ηχητικές εγγραφές σε κασέτες των ομιλιών που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΕΣ στην μακρόχρονη πορεία της: συνέδρια, επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις, σεμινάρια και εκθέσεις. Αποτελείται από 1415 κασέτες ήχου (45, 60 και 90 λεπτών) (περ. 2000 ώρες εγγραφής) και καλύπτει την περίοδο 1974-2014 (κυρίως 1974-2000). Οι θεματικές των εκδηλώσεων της Εταιρείας Σπουδών και κατ΄επέκταση των περιεχομένων του ηχητικού υλικού αφορούν κυρίως τις ανθρωπιστικές επιστήμες: εκδηλώσεις για την ελληνική ιστορία, την λογοτεχνία, την εκπαίδευση και την παιδεία, τον απόδημο ελληνισμό , την ιστορία του Ελληνικού Τύπου, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την παλαιογραφία αλλά και την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και την θρησκεία. Δε λείπουν προσεγγίσεις στα οπτικοακουστικά μέσα (κινηματογράφος, τηλεόραση) καθώς και πλευρές οργάνωσης των κρατικών λειτουργιών. Σημαντικό μέρος του υλικού τόσο ποσοτικά όσο και αξιολογικά, αποτελούν εκδηλώσεις με θέμα έλληνες λογοτέχνες και ποιητές.
Από το ηχητικό αρχείο της Εταιρείας Σπουδών «παραλαύνει» το σύνολο των πνευματικών και πανεπιστημιακών προσωπικοτήτων που χάραξαν την πνευματική πορεία της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά.