Τα Δίκτυα του Hub - ΕΚΚΟΜΕΔ

ΕΚΚΟΜΕΔ

CREATIVE HUB

Τα Δίκτυα του Hub

White less than half circle icon

Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2025 της Διαχειριστικής Επιτροπής του Προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη – CREATIVE EUROPE”, με ορισθέντα μέλη τον κ. Αργύρη Περουλάκη (κύριος εκπρόσωπος), εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ και την κ. Ειρήνη Ανδριοπούλου (αναπληρωματικό μέλος), Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ανωτέρω Διαχειριστικής Επιτροπής. To πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (2021-2027), υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 2,44 δισεκατομμύρια € στον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα, αντικαθιστώντας τα προηγούμενα Προγράμματα Culture και Media, στηρίζοντας δράσεις του πολιτιστικού τομέα οι οποίες ενθαρρύνουν τη διακρατική συνεργασία, τις πλατφόρμες και τα δίκτυα. Το ΕΚΚΟΜΕΔ είναι ο αρμόδιος φορέας προώθησης του σκέλους MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο στηρίζει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς κινηματογράφου και οπτικοακουστικού τομέα για να αναπτυχθούν, να διανείμουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε μία σειρά πεδίων, όπως είναι π.χ. η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, η ανάπτυξη ακροατηρίου, η κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη, η ανάπτυξη έργων για διεθνή ακροατήρια και διασυνοριακές συμπαραγωγές.

Το Media & Learning Association (MLA) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της χρήσης των Μέσων ως μοχλό ενίσχυσης της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Εστιάζει στη χρήση των μέσων επικοινωνίας, τη Διευρυμένη Πραγματικότητα (XR) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ψηφιακή παιδεία στα Μέσα και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις ψηφιακές δεξιότητες. Αριθμεί 98 μέλη από 25 χώρες στα οποία περιλαμβάνονται εθνικοί και περιφερειακοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, υπουργεία παιδείας και δίκτυα σχολείων. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2025.

Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) υλοποιεί ως Έλληνας εταίρος, το Ευρωπαϊκό έργο GenderED Coalition – A cross-country coalition against gender disinformation for equitable societies, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, πιο δίκαιου ψηφιακού χώρου, όπου εντοπίζεται η παραπληροφόρηση για τα φυλετικά στερεότυπα και προωθείται η θετική κοινωνική αλλαγή. Το GenderED Coalition δρα για την αντιμετώπιση του μισογυνισμού στο διαδίκτυο μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση, και σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει καθώς και να ενδυναμώσει όλους/όλες τους/τις χρήστες/χρήστριες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – κορίτσια και γυναίκες που αισθάνονται ανασφαλείς ή δέχονται επιθέσεις, αγόρια και άνδρες, καθώς και κάθε άτομο- ώστε να αντιδράσουν στην έμφυλη παραπληροφόρηση. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2025. 

Η ένωση IAME συγκεντρώνει οργανισμούς και ιδιώτες που επικεντρώνονται στην προώθηση και υποστήριξη της Εκπαίδευσης στα Μέσα. Συγκεντρώνει και συντονίζει τις διεθνείς δραστηριότητες οργανισμών που ειδικεύονται στον τομέα, καθώς και ιδιωτών (εκπαιδευτικών, καθηγητών, επαγγελματιών, ερευνητών κ.λπ.). Η ένωση στοχεύει να τονώσει την κριτική σκέψη στον τομέα της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων. Η IAME συμμετέχει σε έργα, δίκτυα, συνέδρια και σχετικές συναντήσεις πολιτικής που υποστηρίζουν την πρακτική της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις περιφερειακές, εθνικές και παγκόσμιες πολιτικές. Αριθμεί 121 μέλη από 30 χώρες. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2025.

Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων (ΔΜΠΦΑ) δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία μουσείων και πολιτιστικών φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και είναι ανοιχτά στο κοινό. Βασικοί άξονες του Δικτύου είναι η δημιουργία κοινής επικοινωνιακής βάσης και προβολής, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η συνεργασία τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών δράσεων ανοικτών στο κοινό. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας του Δικτύου, η πολύπλευρη επεξεργασία ευρύτερων προγραμμάτων και η προσέγγιση και ευαισθητοποίηση μεγαλύτερων ομάδων κοινού για τα πολιτιστικά αγαθά. Στο Δίκτυο συμμετέχουν μέχρι στιγμής 42 μουσεία και πολιτιστικοί φορείς της Αθήνας, καθώς και άλλα συνεργαζόμενα μέλη. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2025.

Το EMIL είναι η εξειδικευμένη ομάδα εργασίας της EPRA – European Platform of Regulatory Authorities που επικεντρώνεται στην Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία (MIL), με εμπλοκή των ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης και λοιπούς οργανισμούς που έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν τη δράση αυτή στην Ευρώπη. Το EMIL παρέχει γνώσεις σχετικά με την έρευνα για την Παιδεία στα Μέσα και ευκαιρίες για αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή πληροφοριών, επιδίωξη κοινής εκπαίδευσης και συγκέντρωση εξωτερικών πόρων για όλους. Το EMIL αριθμεί πάνω από 35 μέλη και επιτρέπει στα μέλη του να συμμετέχουν ως ομάδα σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συζητήσεις πολιτικής σχετικά με την Παιδεία στα Μέσα και τα δίκτυα. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2025.

Το δίκτυο MILA Ireland (MLI) παρέχει υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων για την Παιδεία στα Μέσα (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο). Στόχος του MLI είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη διευκόλυνση του διαλόγου και της ανταλλαγής ιδεών, καθώς και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης βιώσιμων έργων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την Παιδεία στα Μέσα, όπως το πρόγραμμα βραβείων MLI. Προωθεί τη συζήτηση και το διάλογο γύρω από όλες τις πτυχές εκπαίδευσης στα μέσα στην Ιρλανδία και στο εξωτερικό, με σκοπό να βοηθήσει στον εντοπισμό αναδυόμενων ζητημάτων, κενών στην παροχή υπηρεσιών και ευκαιριών συνεργασίας. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ σε μια Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Παιδεία στα Μέσα που ανήκει στη Διεύθυνση DG Connect. Αποστολή της ομάδας αυτής είναι να ανακαλύπτει, να καταγράφει και να επεκτείνει τις ορθές πρακτικές στον τομέα της Παιδείας στα Μέσα, να διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων κ.ά. Η Ομάδα, που μετρά πάνω από 30 μέλη, και λειτουργεί από το 2006, συνεδριάζει δύο φορές κάθε χρόνο με σκοπό: α) τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση και την επέκταση των ορθών πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης στα μέσα ενημέρωσης, β) τη διερεύνηση τρόπων συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ και των προγραμμάτων στήριξης, γ) τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων των κρατών μελών για την Παιδεία στα Μέσα. Το ΕΚΚΟΜΕΔ ορίστηκε ως εθνικός εκπρόσωπος από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2024.

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης ιδρύθηκε το 1968 και αποτελεί το μοναδικό, αναγνωρισμένο, πανελλήνιο επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων. Οι κυριότεροι σκοποί της Ένωσης είναι: α) η αναγνώριση και προώθηση της επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας και η αναγνώριση του ρόλου του βιβλιοθηκονόμου στην κοινωνία, β) η προώθηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκών της χώρας, γ) η διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και συναντήσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς, δ) η αναβάθμιση των βιβλιοθηκών και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός τους, ε) η αξιολόγηση και αξιοποίηση της πληθώρας των πληροφοριών που διακινούνται με τα σύγχρονα μέσα (διαδίκτυο) και η πρόσβαση σε αυτές των πολιτών μέσω των βιβλιοθηκών. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2024.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Εκπαίδευσης είναι μια διαδικτυακή κοινότητα που συνδέει ειδικούς από το χώρο της εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Αποστολή του Κόμβου είναι να ξεπεράσει τον σημερινό κατακερματισμό της πολιτικής, της έρευνας και των πρακτικών εφαρμογής της ψηφιακής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη συμμετοχής τους στον Κόμβο, τα μέλη στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων αυτών μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, της συνεργασίας μεταξύ των τομέων της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Ο Κόμβος συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών που συνδέονται με τον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης, ανάλογα με το πεδίο δράσης και την αποστολή τους. Μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς σχολείων, εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους σχολείων. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2024.

Το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Κινηματογραφικής Παιδείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας «Από τη Σύλληψη Ιδέας και τη Συγγραφή Σεναρίου ως τη Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους» υλοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βέροιας. Στο Δίκτυο, το οποίο έχει ως στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση των γνώσεων τους σε θέματα σχετικά με τα οπτικοακουστικά μέσα και τον κινηματογράφο, συμμετέχουν 18 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά), 66 εκπαιδευτικοί και 624 μαθητές, αναδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας στα ζητήματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στον κινηματογράφο. Το ΕΚΚΟΜΕΔ υποστηρίζει το Δίκτυο από το 2024 στα κινηματογραφικά εργαστήρια για την προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, την ενδυνάμωση της κινηματογραφικής έκφρασης στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων στον οπτικοακουστικό και ψηφιακό κόσμο.

Η Ένωση ECFA ιδρύθηκε το 1988 και είναι ο οργανισμός για όλους όσοι ενδιαφέρονται για ταινίες υψηλής ποιότητας για παιδιά και νέους: κινηματογραφιστές, παραγωγούς, προωθητές, διανομείς, εκθέτες, τηλεοπτικούς προγραμματιστές, διοργανωτές φεστιβάλ, εκπαιδευτικούς κινηματογράφου κ.λπ. Η ECFA συμβάλλει στην παροχή πρόσβασης σε μια ευρύτερη κλίμακα ευρωπαϊκού κινηματογράφου για τα παιδιά παγκοσμίως. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου είναι να υποστηρίξει τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους σε όλες τις πτυχές του: πολιτιστική, οικονομική, αισθητική, κοινωνική, πολιτική και εκπαιδευτική, και να προωθήσει τον ποιοτικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο για παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την αγάπη για τον κινηματογράφο. Η ECFA έχει σχεδόν 150 μέλη που αποτελούνται από εταιρείες και οργανισμούς από 41 διαφορετικές χώρες. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2022 ενώ η Επικεφαλής του Κόμβου Creative Hub GR, Ειρήνη Ανδριοπούλου, είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σκοπός του Δικτύου είναι η καλλιέργεια του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού των μαθητών όλων των βαθμίδων και η προώθηση της Παιδείας στα Μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με τις δράσεις του Δικτύου επιδιώκεται οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την επιρροή των Μέσων (τηλεόραση, διαδίκτυο, κινηματογράφος), να ενισχυθεί η ενεργητική και θετική χρήση των Μέσων Επικοινωνίας. Επίσης, στόχος είναι οι μαθητές να διαμορφώσουν κριτήρια για την επιλογή οπτικοακουστικών προϊόντων, να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες της υπερβολικής ενασχόλησης με τα Μέσα και να προσεγγίσουν έννοιες όπως ο «εθισμός» στα Μέσα Επικοινωνίας. Το ΕΚΚΟΜΕΔ είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υ.ΠΑΙ.Θ. από το 2020. Το Δίκτυο είναι υπό την παιδαγωγική εποπτεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το Περιφερειακό (αρχικά ως Τοπικό)  Θεματικό Δίκτυο «Κινηματογραφική Εκπαίδευση» ιδρύθηκε το 2017 στη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο κύριος σκοπός του Δικτύου είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης, καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων πρακτικής εφαρμογής της στο σχολικό περιβάλλον. Συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων,  Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και οι μαθητές/τριές τους.  Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί παρακολουθούν τις επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργανώνει το Δίκτυο και παράλληλα υλοποιούν προγράμματα «Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης» στα σχολεία τους με την υποστήριξη της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου και των συνεργαζόμενων φορέων. Το ΕΚΚΟΜΕΔ στηρίζει το Δίκτυο από το 2018.

Η Συμμαχία της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία είναι το διεθνές δίκτυο της UNESCO για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με στόχο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν δεξιότητες Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διατύπωση συγκεκριμένων συμπράξεων για την προώθηση της ανάπτυξης και του αντίκτυπου της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, να δώσει τη δυνατότητα στην κοινότητα να μιλήσει με μία ενιαία φωνή για τα κρίσιμα ζητήματα, παρέχοντας μια κοινή πλατφόρμα για τα δίκτυα και τις ενώσεις που σχετίζονται με την προσπάθεια αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΕΚΚΟΜΕΔ έγινε μέλος το 2018.

Το 2018  ΕΚΚΟΜΕΔ εγκαινίασε επισήμως τη συνεργασία του με την UNESCO για τον σχεδιασμό και την προαγωγή κοινών δράσεων για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία. Επίκεντρο της συνεργασίας υπήρξε ο συντονισμός της Μεσογειακής Ομάδας της UNESCO MIL Alliance από το ΕΚΚΟΜΕΔ, το EU Mediterranean Sub Chapter, ενώ γύρω από την ομάδα συσπειρώθηκαν σταδιακά αρκετοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οπτικοακουστικής παιδείας και πληροφορίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Ομάδα διευρύνθηκε, αριθμώντας σήμερα πάνω από 55 μέλη από 11 χώρες της Μεσογείου, τα οποία λειτουργούν ως ενεργό δίκτυο και έχουν αναπτύξει διάφορους ειδικούς στόχους δράσης (TF). Στόχος της σύμπραξης είναι η ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και η συμβολή στη διαμόρφωση περαιτέρω εθνικών πολιτικών για μια πιο συστηματική και βιώσιμη στρατηγική για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία στην περιοχή της Μεσογείου.

Το Fest of Fests είναι μια πρωτοβουλία από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου κινηματογραφικών φεστιβάλ για τη νεολαία, καθώς και ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ηγούνται του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων και πρωτοβουλιών κινηματογραφικής παιδείας σε όλο τον κόσμο. Το κέντρο του δικτύου είναι η Αθήνα, όπου πραγματοποιούνται ετήσιες συναντήσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών, κοινών στρατηγικών και συμπαραγωγών για μια νέα γενιά κοινού «screenwise citizens» από την οποία θα προκύψουν οι μετέπειτα δημιουργοί, καθώς και ένα έμπειρο κινηματογραφικό κοινό- δύο συμπληρωματικοί παράγοντες για την ανάπτυξη και επέκταση της κινηματογραφικής παραγωγής και αγοράς. Το πρόγραμμα Fest of Fests και η πλατφόρμα ScreenWiser τελούν υπό την επιστημονική αιγίδα του ΕΚΚΟΜΕΔ από το 2018.

                                                       

Ο Δημιουργικός Κόμβος –  Creative Hub GR ως Κόμβος Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. προωθεί τη δικτύωση και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δημιουργών, των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον πολιτιστικό τομέα και της αγοράς των CCIs – Cultural and Creative Industries, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της ενίσχυσης της παραγωγής και της χάραξης εθνικής πολιτικής για τα οπτικοακουστικά και τον πολιτισμό.